電力中央研究所

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

R11004

タイトル(和文)

ドイツ技術者協会における業務用厨房の換気量設計基準

タイトル(英文)

Design Standard for Commercial Kitchen Ventilation in VDI

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

業務用厨房の換気量は、多くの場合フード開口部での面風速を定めた基準(面風速基準)によって決定されるが、この値は電気機器に対しては過剰な換気量となっている可能性がある。一方、海外では熱源やフード、機器の特性に応じて換気量に差を設けた基準があり、米国ASHRAEの便覧やドイツVDIの指針が代表的である。それぞれは、欧州の多くの国の基準の参考とされている。本報では、1960年から2006年までのドイツVDIの厨房用換気設備の設計指針(VDI2052)の変遷を調査し、VDI 2052における換気量の算出方法とその根拠を明らかにした。

概要 (英文)

In most cases, the amount of ventilation in commercial kitchens in Japan is decided by a factor of design standard defining the face velocity at a hood opening. This result in a constant value independent of varies factors, such as kitchen heat source (gas or electric), kitchen equipment and the hood design. It is pointed out that the ventilation amount depending on the face velocity is too much for that required to the electric kitchen equipment. While there are standards taking account of the hood design and differences in kitchen equipment of other countries. In order to derive for the new standards, it is useful to survey foreign standards.
In this paper, the design standard for kitchen ventilation in VDI 2052, which is the guide line for kitchen ventilation in German, and the related documents are examined, including the guidelines between 1960 and 2006. The ventilation in commercial kitchens is calculated reasonably based on the thermal plume generating from the kitchen equipment in VDI 2052. In an example case, the amount of ventilation is 40 % of that based on the Japanese standard defined the face velocity.

報告書年度

2011

発行年月

2011/03

報告者

担当氏名所属

宇野 朋子

システム技術研究所 需要家システム領域

占部 亘

システム技術研究所 需要家システム領域

宮永 俊之

システム技術研究所 需要家システム領域

キーワード

和文英文
業務用厨房 Commercial kitchen
電化厨房 Electric kitchen
ドイツ技術者協会 VDI
換気量 Exhaust rate
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