電力中央研究所

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

R10002

タイトル(和文)

ASHRAEにおける業務用厨房の換気量設計基準の変遷

タイトル(英文)

Re-examination on Design Standard for Commercial Kitchen Ventilation in ASHRAE

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

日本の厨房換気量は、フード開口部での面風速の基準に基づいて決定され厨房機器によらず一定の換気量となることが多い。この日本の基準は1982年のASHRAE(米国暖房冷凍空調学会)の基準に拠っているが、現在まで見直しはなされていない。一方、ASHRAEでは継続的に改定がなされており、現在では、日本が引用した基準はなくなっている。厨房換気量については、機器によって適切な換気量を設定することなどで省エネとなる可能性があるため、日本の基準の改定を検討する上で、ASHRAEでの変遷をたどることはきわめて有用と考える。そのため、ASHRAEが刊行する設計便覧(ASHRAE便覧)における厨房換気量の設計基準の変遷を調査し、以下を明らかにした。
ASHRAE便覧によると、厨房換気量は、1962~1991年版までは面風速の基準によって決定されていた。1995年版には‘厨房換気’として独立した章立てとなり、換気量はフードの種類(形状や寸法など)と厨房機器の種類に応じて設定されるようになった。

概要 (英文)

In many cases in Japan, an amount of kitchen ventilations was decided by a design standard of a face velocity at a kitchen hood opening, which leads to a constant value not depended on kitchen equipment. This standard in Japan quotes in ASHRAE 1982, however it has not been revised. Meanwhile, the ASHRAE standard has been updated continuously, and the standard quoted as the Japanese standard does not exist now. There is a possibility of energy saving by using a suitable value of ventilation based on equipment. Thus it is useful to research standards and its history on kitchen ventilations in the ASHRAE handbook for consideration of revision of the Japanese standard.
Through the bibliographic survey of the ASHRAE handbooks published between 1961 and 2007, followings were founded. The amount of kitchen ventilations was decided in accordance with the design standard of the face velocity at hood openings from 1962 to 1991. After the chapter of 'Kitchen ventilation' was established at 1995, the value becomes to be designed depending on each kitchen appliance and each hood type; size, style, and so on.

報告書年度

2010

発行年月

2010/10

報告者

担当氏名所属

宇野 朋子

システム技術研究所 需要家システム領域

占部 亘

システム技術研究所 需要家システム領域

宮永 俊之

システム技術研究所 需要家システム領域

キーワード

和文英文
業務用(電化)厨房 Commercial electric kitchen
米国暖房冷凍空調学会 ASHRAE
建築設備設計基準 Standard for building facility design
排気量 Exhaust flow rate
フード面風速 Face velocity at hood openings
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