電力中央研究所

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

V09019

タイトル(和文)

調理排気に含まれるオイルミスト中化学成分の測定手法の開発

タイトル(英文)

Development of measurement method for organic compounds in oil-mist contained in cooking exhaust gases

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

調理排気のオイルミストに含まれる有機化学成分を測定するための方法を開発した。サンプリングにはガラス繊維フィルタを用い、成分分離にはシリカ系の固相抽出剤を用いて、複数の展開溶媒で抽出した。その結果、測定対象とした有機化合物(直鎖炭化水素、多環芳香族炭化水素、脂肪酸)を精度よく同定、定量できることが明らかになった。開発した手法を複数の調理排気に適用した結果、いずれも測定できることが示された。以上より、開発した手法は実調理排気に適用できることが明らかとなった。

概要 (英文)

The purpose of this study is to develop the measurement method for oil-mist components in cooking exhaust gases. Fatty acids, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) and aliphatic hydrocarbons, which are main components of oil-mist in cooking exhausts, were selected for measurement targets. Then, sampling, separation and analytical method were studied respectively. As a result, it was clarified that glass fiber filter has a potency for kitchen exhaust sampling. In addition, target compounds in this study were separated by silica-gel column chromatography using n-hexane, dichloromethane and methanol as eluent solvent. Each target compounds was measured both qualifatively and quantitatively by using GCMS. This measurement method was applied to several cooking exhaust samples, resulting that target compounds were quantified without interruption of other compounds and loss of target compounds through the analytical procedure. Consequently, it was clarified that the measurement method developed in this study had a potential to apply for cooking exhaust gases.

報告書年度

2009

発行年月

2010/07

報告者

担当氏名所属

田中 伸幸

環境科学研究所 環境リスク評価領域

津崎 昌東

環境科学研究所 環境リスク評価領域

キーワード

和文英文
調理排気 Cooking exhaust gas
オイルミスト Oil-mist
電化厨房 Electrified kitchen
測定手法 Measurement method
有機化合物 Organic compounds
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